Eieren gezond? |
Eieren zijn zeker gezond. Ze bevatten belangrijke vitaminen en mineralen die van belang zijn om je lichaam gezond te houden. Om alle vitaminen en mineralen voldoende binnen te krijgen is het belangrijk gevarieerd te eten en daar hoort een ei bij! Een gezonde volwassene die niet vet eet en kiest voor magere varianten van vlees en zuivel kan gerust een eitje meer eten. Maar sommige fanatieke topsporters eten tot soms wel 70 eieren per week!! |
Cholesterol Cholesterol is een op vet lijkende stof in het bloed die onder andere nodig is bij de bouw van cellen en bij de vorming van galzuren en hormonen. Het grootste deel van cholesterol maakt het lichaam zelf aan. Extra aanvoer door middel van voeding is dus niet nodig, maar het kan wel. Het cholesterolgehalte in het bloed wordt vooral bepaald door de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding. Daarom is het belangrijk om te letten op de inname van verzadigde vetten en deze zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigde vetten. Ook cholesterol in de voeding heeft invloed op het cholesterolgehalte in het bloed, maar deze is een stuk kleiner. Cholesterolrijke producten zijn eieren, vet vlees, zuivel, orgaanvlees en schaaldieren (garnalen, krab, kreeft).
|
Vitaminen Eieren bevatten verschillende soorten vitaminen en mineralen die bijdragen aan het functioneren van het lichaam. Ze zijn een bron van: Vitamine A is nodig bij de vorming van epitheelcellen die voorkomen in huid, luchtpijp, haar, tandvlees en longweefsel. Vitamine A is goed voor je gezichtsvermogen – vooral bij schemer – en voor de afweer tegen (infectie)ziekten, want het versterkt je immuunsysteem. Bron: Voedingscentrum Vitamine B2 is een belangrijke vitamine voor de stofwisseling en draagt bij aan een goede gezondheid en een mooie huid. Bron: Voedingscentrum
|
Mineralen Ook de mineralen in eieren zijn nodig om het lichaam goed te laten functioneren. Eieren bevatten: Fosfor is nodig voor een normale groei en ontwikkeling van het beendergestel van kinderen. Het geeft stevigheid aan de botten en tanden en heeft invloed op de energiestofwisseling in het lichaam. Bron: Voedingscentrum Seleen beschermt als antioxidant rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Seleen maakt eventuele zware metalen die via verontreinigingen in het lichaam terechtkomen, minder giftig. Seleen is ook belangrijk voor een goede werking van de schildklier. Bron: Voedingscentrum IJzer speelt een belangrijke rol bij de vorming van hemoglobine, nodig voor het transport van zuurstof in het bloed en daarmee voor tal van stofwisselingsprocessen in het lichaam. Bron: Voedingscentrum Zink is nodig voor de groei en het vernieuwen van weefsel, de stofwisseling en voor een goede werking van het afweersysteem. Bron: Voedingscentrum Jodium is nodig voor aanmaak schildklierhormonen die zorgen voor goede groei, stofwisseling en ontwikkeling van het zenuwstelsel. Bron: Voedingscentrum . |
Voedingswaarde Eieren bevatten verschillende soorten voedingsstoffen, zoals eiwit, vitaminen en mineralen. Ze zijn een bron van vitamine A, B2, foliumzuur, B12, D en E. Deze vitaminen heeft ons lichaam nodig. Bijvoorbeeld vitamine B2 is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam en vitamine D hebben we nodig voor sterke botten en tanden. Ook bevatten eieren mineralen zoals: ijzer, zink, fosfor, seleen en jodium. Naast vitaminen zijn ook deze mineralen nodig om ons lichaam goed te laten functioneren. Een gemiddeld ei van 61 gram (55 gram zonder schaal) levert 75 kilocalorieën. |
Eiwit Eiwit is belangrijk voor een goed functioneren van het lichaam. Het lichaam heeft de bouwstenen van het eiwit, aminozuren, nodig voor het aanmaken en onderhouden van cellen in bijvoorbeeld het bloed, de huid, de spieren en de botten. Meer informatie over eiwit vindt u op de site van het Voedingscentrum |
Bronvermelding bovenstaande teksten www.eiloveyou.nl |
